Door Carina Schaafsma

 Geplaatst op 4 januari 2016


Oudejaarsavond. We zitten met een groep vrienden bij elkaar. Gezellig, met oliebollen, hapjes en drankjes. De grappen gaan over en weer. Dan komt het gesprek op goede voornemens. Wie maakt die tegenwoordig nog? Eigenlijk niemand, moeten we elkaar bekennen. Achterhaald en te moeilijk om je aan te houden. Opeens komt Gijs met een goed idee: ‘Als we nou eens een voornemen voor een ander bedenken?’

/templates/schaafsma/images/schaafsma_vuurwerk.jpg

Iedereen barst in lachen uit. ‘Ik weet er nog wel eentje voor mijn man’ zegt Lisa. Hij kaatst gelijk terug: ‘voor jou weet ik er nog wel vijf!’. Er volgen nog meer opmerkingen, maar het voorstel wordt aangenomen en we beginnen. Gijs mag eerst: ‘ Het voornemen voor Bort is om niet meer te roken volgend jaar.’ Waarop Bort voor Gijs bedenkt dat hij minstens één keer per week gaat sporten. Al snel komen de gebruikelijke voornemens langs, maar dan voor een ander: afvallen, meer tijd aan je kinderen besteden, minder geld uitgeven, minder stress.

Rianne zegt dat het zo niet opschiet: ‘Het is niet concreet genoeg, als je alleen maar meer of minder zegt, dan ga je het niet volhouden. Maar kunnen we niet iets bedenken wat je een ander gunt? Iets wat bij die ander past?’ Oei, nu wordt het ineens een stuk moeilijker. Gijs doet nog een poging: ‘Bort houdt erg van barbecueën, ik gun hem eens per kwartaal een barbecuefeestje, waarbij wij aanwezig zijn!' Het voorstel wordt met gejuich en applaus ontvangen. De man van Lisa bedenkt een maandelijks avondje uit voor hen samen met oppas voor de kinderen. En zo worden veel goede voornemens aan elkaar gegund.

Dan zegt Bort tegen Rianne: ‘Het klinkt misschien wat raar, maar ik gun jou meer van en voor jezelf’. Dat mag hij even uitleggen. ‘Nou, je bent altijd zo druk met je werk, gezin, voor anderen zorgen. Zo kom je niet toe aan tijd voor jezelf. Volgens mij raak je de balans kwijt. Als je nou eens één uurtje per week voor jezelf gaat inplannen.’ Het wordt stil in de groep en Rianne bloost. Dat was de spijker op z’n kop. Uiteindelijk zegt ze: ‘Ik denk dat je gelijk hebt, maar ik heb wel mensen nodig die me eraan helpen herinneren’.

Afgesproken wordt dat tijdens het eerste barbecuefeestje een rondje gemaakt wordt en dat de vrienden elkaar eerlijk zullen vertellen wat er van de gunningen terecht is gekomen.

We gunnen je een gebalanceerd en gezond 2016!