Door Henk Schaafsma

  Geplaatst op 6 november 2015


Ik zweer bij Covey. Sinds ik zijn ‘Seven habits' mij eigen maakte is mijn hart er vol van. En waar het hart vol van is….. Inderdaad, er gaat geen lezing , discussie of coachingsgesprek voorbij of er schiet mij wel een quote van de grote meester te binnen. En die komt dan ook naar buiten: Covey zegt hierover…..Mijn geliefde uitspraken zijn:’ Eerst begrijpen voordat je begrepen kunt worden’ en ‘Volwassenheid is het evenwicht tussen consideratie en lef.’

/templates/schaafsma/images/opdrachten.jpg

Alles begint bij Covey met de wetenschap dat ik meestal niet het reactieve slachtoffer van mijn situatie ben. Covey spoort ons aan om een paradigmaverandering door te voeren van reactief gedrag naar pro-actief handelen. Verandering begint bij jezelf! Nu was die wetenschap door veel veranderaars al vaker verkondigd. Denk alleen al aan Quin met zijn diepgravende boek: ‘Verander de wereld.’ Een beschouwing waar je tijd voor nodig hebt om het op je in te laten werken.

Weinig mensen gunnen zich nog tijd om boeken echt door te werken. Voor hen is Covey dan ook te dik. Vaak verzuchten ze:’ Ik heb het boek wel liggen, maar ik kom er maar niet aan toe om er eens goed voor te gaan zitten. ‘ Mijn boodschap aan die mensen is dan: ‘Jij moet juist Covey bestuderen want dan leer je voor zulke zaken tijd te nemen!’ Maar die boodschap vindt meestal geen gehoor.

Voor al die Covey- ontlopers is er nu uitkomst: De Kleine Covey is verschenen! De zeven eigenschappen zijn samengevat door Jan Kuipers en Ben Tiggelaar. Ben is een boeiende en deskundige psycholoog en spreker. Zijn boeken zitten vol actie: ‘Doen’ staat bovenaan. Bij hem kun je ook een MBA doen in een dag. Waar anderen twee jaar op zwoegen, is dat toch een zeer aantrekkelijk alternatief. Nu dus De Kleine Covey. “Een heldere samenvatting van dit meesterwerk, zegt de flaptekst, ‘zodat je een eerste stap kunt zetten naar een leven met meer grip en succes.’ Kijk eens aan, wijsheid in zakformaat en dat voor minder dan een tientje.

Eerlijk is eerlijk, het is een prima samenvatting van het meesterwerk. Je krijgt een goede indruk van de zeven eigenschappen. Binnen een dik uur ben je er door en dan weet je wat Covey bezielt. Dan kun je weer overgaan tot de orde van de dag.

Veel mensen die ik in mijn coachingspraktijk tegenkom, gaan zo met Covey om. Ze zeggen: ‘Ja, de zeven eigenschappen van Covey, dat heb ik ook gelezen. Leerzaam, mooi boek, die man weet er veel van. ‘ Ik vraag hen dan:’ Heb je Covey ook gedaan? Heb je alle opdrachten uitgevoerd? Ben je op jouw eigen begrafenis geweest? Heb je een persoonlijk statuut geschreven? Houd je de zaag scherp?’

Covey moet je niet lezen, Covey moet je doen. Je moet de zeven eigenschappen eerst begrijpen, laten zakken, je eigen maken, praktiseren en laten doordringen tot in je tenen. Pas dan ontdek je wat veranderen is en welke effecten het heeft op jouw gedrag. En als die verandering blijvend is, dan noem ik dat leren. Wijsheid leren.

De Kleine Covey biedt wijsheid in zakformaat. Goed om mee te beginnen, maar onvoldoende om het er bij te laten. Dan moet er meer gebeuren. De grote Covey doen kan je wijsheid leren. Daar is tijd voor nodig, inspanning en als ik het zeggen mag: zelfverloochening. En dan nog….. nog niemand is er ooit in geslaagd zichzelf aan zijn haren uit het moeras te trekken. Covey die zelf christen was, wist dat maar al te goed. Covey helpt je wel een eindje op weg. Dat is meer dan een tientje waard. Het is zelfs de moeite waard.

nav:
De Kleine Covey, de zeven eigenschappen samengevat door Jan Kuipers en Ben Tiggelaar, business contact.